Bepaal de UBO’s van uw organisatie
De KvK kan niet inhoudelijk adviseren wie er kan worden aangewezen als UBO(‘s) van uw specifieke organisatie, zij heeft enkel de taak om de door u gedane registratie te verifiëren aan de hand van de door u overgelegde gegevens en documenten, maar zij kan wel algemene informatie met u delen op basis waarvan u de UBO’s van uw organisatie kunt aanwijzen. Hieronder vindt u informatie per rechtsvorm die u kan helpen met het bepalen van de UBO(’s) van uw organisatie.
Let op: Een organisatie kan één of meer UBO’s hebben en een UBO is altijd een natuurlijk persoon.
Wie zijn de UBO’s van een Stichting met uitzondering van de STAK?*
Voor het aanwijzen van de UBO(‘s) van uw stichting verzoeken wij u om hieronder bij ‘1. Bestuurder/oprichter’ te beginnen en bij alle 3 de opties na te gaan of u daar een UBO kunt aanwijzen dan wel kunt uitsluiten. De bestuurders kunnen altijd worden aangewezen als UBO. Of er begunstigden en/of andere natuurlijke personen, naast de bestuurders, als UBO kunnen worden aangewezen, hangt af van wat er in de statuten of overige juridische documenten van uw stichting is opgenomen.
1. Bestuurder/oprichter
De (natuurlijke personen achter de) bestuurders, die tevens oprichter kunnen zijn, kan altijd worden aangewezen als UBO. Voor het registreren van de bestuurders als UBO verwijzen wij u naar ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ kiest u voor ‘Hoger leidinggevende’ en bij ‘Wat is de omvang van het belang?’ voor ‘Niet van toepassing’.
2. Begunstigde
Als er begunstigden zijn kunnen (de natuurlijke persoon achter) ook altijd worden aangewezen als UBO. Voor het registreren van de begunstigde(n) als UBO verwijzen wij u naar ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ kiest u voor ‘Gerechtigde tot het vermogen’ en bij ‘Wat is de omvang van het belang?’ voor ‘Niet van toepassing’.
Let op: als de afzonderlijke personen die de begunstigden zijn niet kunnen worden bepaald, dan kan de groep van personen in wiens belang de stichting hoofdzakelijk is opgericht of werkzaam is aangewezen worden als UBO, neem in dit geval met ons contact op via de e-mail: ubo@arubachamber.com of per telefoon: (+297) 582.1566, voordat u over gaat tot de UBO-registratie.
3. Andere natuurlijke personen
Als er één of meer andere natuurlijke personen zijn die door directe of indirecte eigendom of via andere middelen uiteindelijke zeggenschap over uw stichting kan uitoefenen, dan kunnen die personen ook worden aangewezen als UBO. Voor het registreren van deze natuurlijke personen als UBO verwijzen wij u naar ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ op ons digitale formulier voor de UBO-registratie en kiest u voor ‘Houder van feitelijke zeggenschap’, de omvang van het belang is hier niet van toepassing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de persoon met feitelijke zeggenschap over te nemen beslissingen zoals het kunnen benoemen of ontslaan van bestuurders, het moeten geven van toestemming/goedkeuring voor bijvoorbeeld de ontbinding of het doneren/schenken aan uw stichting.
*Zie voor informatie over het aanwijzen van de UBO’s van uw stichting administratiekantoor (STAK) onder Wie zijn de UBO’s van een stichting administratiekantoor (STAK)?
Let op: Niet alle stichtingen zijn verplicht tot het registreren van hun UBO’s, zie voor meer informatie hierover onder Welke organisaties zijn uitgezonderd van de UBO-registratie?.
Wie zijn de UBO’s van een vereniging?
In principe komt het bij een vereniging bijna niet voor dat er UBO’s aangewezen kunnen worden op basis van de eerste categorie ‘Gerechtigde tot het vermogen’, de tweede categorie ‘Stemgerechtigde’ of de derde categorie ‘Houder van feitelijke zeggenschap’ en aldus zullen over het algemeen de bestuurders van de vereniging aangewezen worden als pseudo-UBO maar toch verzoeken wij u om voor het aanwijzen van de UBO’s van uw vereniging op ons digitale formulier voor de UBO-registratie bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie’ bovenaan te beginnen:
1. Gerechtigde tot het vermogen:
Zoals vermeld is de kans klein dat u bij uw vereniging UBO’s kunt aanwijzen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’; dit is afhankelijk van het aantal leden en wat er is opgenomen in de statuten. Bijvoorbeeld: Een vereniging heeft maximaal 3 leden en in de statuten is opgenomen dat het eventuele liquidatiesaldo evenredig zal worden uitgekeerd aan de leden. In dit geval kunnen de leden worden aangewezen als UBO op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’, zij hebben dan immers bij liquidatie recht op meer dan 25% van het vermogen.
Na het vaststellen van het belang stelt u ook de omvang van dit belang vast, zie daarvoor ons digitale formulier onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ en zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang? Ongeacht of u UBO’s heeft aangewezen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’ gaat u door naar de tweede categorie, ‘Stemgerechtigde’.
2. Stemgerechtigde:
Zoals vermeld is de kans klein dat u bij uw vereniging UBO’s kunt aanwijzen op basis van ‘Stemgerechtigde’; ook dit hangt af van het aantal leden, als u maximaal 3 leden heeft kunnen deze leden – afhankelijk van de verdeling van de stemmen – worden aangewezen als UBO op basis van ‘Stemgerechtigde’. Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Stemgerechtigde’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang?
Let op: Het kan voorkomen dat een persoon aangewezen kan worden op basis van de eerste en de tweede categorie, kies dan voor de eerste, ‘Gerechtigde tot het vermogen’.
3. Houder van feitelijke zeggenschap:
Zoals vermeld is de kans klein dat u bij uw vereniging UBO’s kunt aanwijzen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’ en/of ‘Stemgerechtigde’ of ‘Houder van feitelijke zeggenschap’. Ondanks dit en indien u geen UBO’s heeft kunnen aanwijzen op basis van de eerste of tweede categorie bekijk dan toch of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de derde categorie, ‘Houder van feitelijke zeggenschap’. Het gaat hier om een andere zeggenschap dan op basis van voornoemde twee categorieën, denk hierbij bijvoorbeeld aan een derde die de vereniging financiert (u dient hiervan de bewijzen te uploaden). Bij de derde categorie is er geen sprake van de omvang van het belang. Mocht u ook geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de derde categorie, dan dan dient u door te gaan naar punt 4.
4. Hoger leidinggevende:
Zoals vermeld is de kans klein dat u bij uw vereniging UBO’s kunt aanwijzen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’ en/of ‘Stemgerechtigde’ of ‘Houder van feitelijke zeggenschap’, indien u inderdaad geen UBO’s heeft kunnen vaststellen op basis van een eerdere categorie (bovenaan te beginnen), dan kunt u de bestuurders van uw vereniging aanwijzen als pseudo-UBO op basis van de vierde categorie, ‘Hoger leidinggevende’. Ook bij de vierde categorie is er geen sprake van de omvang van het belang.
Let op: Niet alle verenigingen zijn verplicht tot het registreren van hun UBO’s, zie voor meer informatie hierover onder Welke organisaties zijn uitgezonderd van de UBO-registratie?
Wie zijn de UBO’s van een stichting administratiekantoor (STAK)?
De STAK is een bijzondere vorm van een stichting die gebruikt wordt om aandelen onder zich te houden en op basis hiervan certificaten uit te geven. Hieronder wordt ingegaan op het vaststellen van de UBO’s van een STAK en het vaststellen van de UBO’s van een organisatie waarvan een STAK de aandelen beheert. en drijft geen onderneming.
Wie zijn de UBO’s van uw STAK?
Voor het aanwijzen van de UBO(‘s) van uw STAK verzoeken wij u om hieronder bij ‘1. Bestuurder’ te beginnen en daarna ook bij ‘2. Certificaathouder’ en ‘3. Andere natuurlijke personen’ na te gaan of u daar een UBO kunt aanwijzen dan wel kunt uitsluiten. De bestuurders kunnen altijd worden aangewezen als UBO. Of er certificaathouders en/of andere natuurlijke personen, naast de bestuurders, kunnen worden aangewezen als UBO, hangt af van wat er in de statuten en/of de administratievoorwaarden van uw STAK is opgenomen.
1. Bestuurder(s):
De (natuurlijke persoon achter de) bestuurder(s) van de STAK kan(/kunnen) altijd worden aangewezen als UBO aangezien het bestuur op basis van de statuten altijd bepaalde bevoegdheden heeft. Voor het registreren van de bestuurder(s) als UBO verwijzen wij u naar ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ kiest u voor ‘Hoger leidinggevende’ en bij ‘Wat is de omvang van het belang?’ voor ‘Niet van toepassing’.
2. Certificaathouder(s):
Of de (natuurlijke persoon achter de) certificaathouder(s) aangewezen kan(/kunnen) worden als UBO ligt aan de rechten en bevoegdheden van de certificaathouder(s) zoals opgenomen in de statuten en/of de administratievoorwaarden. Alle certificaathouders met rechten en/of bevoegdheden anders dan het recht op het ontvangen van de winst*, kunnen worden aangewezen als UBO van de STAK. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het mogen uitbrengen van een stem bij de vergadering van certificaathouders en/of het benoemen van een (nieuwe) bestuurder. Voor het registreren van de certificaathouder(s) als UBO verwijzen wij u naar ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ kiest u voor ‘Houder van feitelijke zeggenschap’ en bij ‘Wat is de omvang van het belang?’ voor ‘Niet van toepassing’.
*Let op:
Aangezien een STAK alles wat zij ontvangt van de onderliggende organisatie uitkeert aan de certificaathouders kan zij gezien worden als een ‘doorgeefluik’, en kan een certificaathouder niet worden aangewezen als UBO van de STAK op basis van de winstuitkering (‘Gerechtigde tot het vermogen’), de winst is immers afkomstig van de onderliggende organisatie en niet van de STAK. Per geval zal, afhankelijk van de statuten en de afspraken met de certificaathouders, bekeken moeten worden wie als UBO kwalificeren.
3. Andere natuurlijke personen:
Als er één of meer andere natuurlijke personen zijn die door directe of indirecte eigendom of via andere middelen uiteindelijke zeggenschap over uw STAK kunnen uitoefenen, dan kunnen die personen ook worden aangewezen als UBO. Denk hierbij aan een derde, die niet tevens bestuurder en/of certificaathouder is die bijvoorbeeld het bestuur kan ontslaan en/of benoemen. Voor het registreren van deze natuurlijke personen als UBO verwijzen wij u naar ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ op ons digitale formulier voor de UBO-registratie en kiest u voor ‘Houder van feitelijke zeggenschap’, de omvang van het belang is hier niet van toepassing.
Wie zijn de UBO’s van uw organisatie waarvan een STAK de aandelen beheert?
Voor het aanwijzen van de UBO’s van uw organisatie waarvan een STAK de aandelen beheert verwijzen wij u naar ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ begint u bovenaan:
1. Gerechtigde tot het vermogen:
Van uw organisatie waarvan een STAK de aandelen beheert kunt u mogelijk certificaathouders aanwijzen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’, dit is afhankelijk van de winst van uw organisatie die wordt uitgekeerd door tussenkomst van de STAK. De winstuitkering is gekoppeld aan de certificaten die op haar beurt weer gekoppeld zijn aan de aandelen*. De (natuurlijke personen achter de) certificaathouders met meer dan 25% van de winstuitkering kunnen worden aangewezen als UBO op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’. Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ en zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang?
Ongeacht of u UBO’s heeft aangewezen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’ gaat u door naar de tweede categorie, ‘Stemgerechtigde’.
*Let op:
Voor uw organisatie waarvan een STAK de aandelen beheert kunt u geen UBO’s aanwijzen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’ middels aandeelhouderschap. Een UBO is altijd een natuurlijk persoon, de aandelen zijn in handen van de STAK en dus niet van een natuurlijk persoon.
2. Stemgerechtigde:
Naast de eventueel aangewezen UBO’s op basis van de eerste categorie kunt u wellicht (ook) UBO’s aanwijzen op basis van het houden van meer dan 25% van de stemmen gekoppeld aan de aandelen van uw organisatie die beheerd worden door de STAK. Dit ligt eraan wat er is opgenomen in de statuten van uw organisatie over de stemrechten gekoppeld aan de aandelen.
Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Stemgerechtigde’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ en zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang?
Heeft u geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie dan gaat u verder naar de derde categorie, ‘Houder van feitelijke zeggenschap’.
3. Houder van feitelijke zeggenschap:
Alleen als u geen UBO’s heeft kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie, bekijk dan of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de derde categorie, ‘Houder van feitelijke zeggenschap’. Het gaat hier om een andere zeggenschap dan op basis van voornoemde twee categorieën. U dient hiervan de bewijzen te uploaden. De omvang van het belang is hier niet van toepassing.
Bijvoorbeeld: Er zijn geen UBO’s aan te wijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie maar er is 1 natuurlijk persoon die het recht heeft om de bestuurders te ontslaan en nieuwe bestuurders te benoemen, deze natuurlijke persoon kan dan worden aangewezen als UBO op basis van ‘Houder van feitelijke zeggenschap’.
Mocht u ook geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de derde categorie, dan dient u door te gaan naar punt 4.
4. Hoger leidinggevende:
Indien u geen UBO’s heeft kunnen vaststellen op basis van een eerdere categorie (op ons digitale formulier bovenaan te beginnen bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’), kunt u de bestuurders van uw organisatie (zoals ingeschreven bij de KvK) aanwijzen als pseudo-UBO op basis van de vierde categorie. Ook bij de vierde categorie, ‘Hoger leidinggevende’ is er geen sprake van de omvang van het belang.
Let op: Het gaat hier om de bestuurders van de organisatie waarvoor u de UBO-registratie verricht, de organisatie waarvan een STAK de aandelen beheert, niet de bestuurders van de STAK (dit zouden wel dezelfde personen kunnen zijn).
Let op:
Het kan voorkomen dat een persoon aangewezen kan worden als UBO op basis van meerdere categorieën, in dat geval kiest u vanaf boven (‘Gerechtigde tot het vermogen’) voor de eerste categorie die van toepassing is.
Wie zijn de UBO’s van een coöperatie?
In principe zal het bij een coöperatie vrij weinig voorkomen dat er UBO’s aangewezen kunnen worden op basis van de eerste categorie ‘Gerechtigde tot het vermogen’, de tweede categorie ‘Stemgerechtigde’ of de derde categorie ‘Houder van feitelijke zeggenschap’ maar toch verzoeken wij u voor het aanwijzen van de UBO’s van uw coöperatie om op ons digitale formulier voor de UBO-registratie bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie’ bovenaan te beginnen:
1. Gerechtigde tot het vermogen:
Of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de eerste categorie, ‘Gerechtigde tot het vermogen’, is afhankelijk van het aantal leden, als u maximaal 3 leden heeft kunnen deze leden worden aangewezen als UBO op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’, zij hebben dan immers alle 2 of 3 recht op meer dan 25% van het vermogen.
Na het vaststellen van het belang stelt u ook de omvang van dit belang vast, zie daarvoor ons digitale formulier onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ en zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang? Ongeacht of u UBO’s heeft aangewezen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’ gaat u door naar de tweede categorie, ‘Stemgerechtigde’.
2. Stemgerechtigde:
Naast de eventueel aangewezen UBO’s op basis van de eerste categorie kunt u wellicht (ook) UBO’s aanwijzen op basis van het houden van meer dan 25% van de stemmen. Ook dit hangt af van het aantal leden, als u maximaal 3 leden heeft kunnen deze leden – afhankelijk van de verdeling van de stemmen – worden aangewezen als UBO op basis van ‘Stemgerechtigde’. Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Stemgerechtigde’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang?
Let op: Het kan voorkomen dat een persoon aangewezen kan worden op basis van de eerste en de tweede categorie, kies dan voor de eerste, ‘Gerechtigde tot het vermogen’.
3. Houder van feitelijke zeggenschap:
Indien u geen UBO’s heeft kunnen aanwijzen op basis van de eerste of tweede categorie bekijk dan of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de derde categorie, ‘Houder van feitelijke zeggenschap’. Het gaat hier om een andere zeggenschap dan op basis van voornoemde twee categorieën, denk hierbij bijvoorbeeld aan een derde die de coöperatie financiert (u dient hiervan de bewijzen te uploaden). Bij de derde categorie is er geen sprake van de omvang van het belang. Mocht u ook geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de derde categorie, dan dient u door te gaan naar punt 4.
4. Hoger leidinggevende:
Indien u geen UBO’s heeft kunnen vaststellen op basis een eerdere categorie (bovenaan te beginnen), dan kunt u de bestuurders van uw coöperatie aanwijzen als pseudo-UBO op basis van de vierde categorie, ‘Hoger leidinggevende’. Ook bij de vierde categorie is er geen sprake van de omvang van het belang.
Wie zijn de UBO’s van een onderlinge waarborgmaatschappij (OWM)?
In principe zal het bij een OWM vrij weinig voorkomen dat er UBO’s aangewezen kunnen worden op basis van de eerste categorie ‘Gerechtigde tot het vermogen’, de tweede categorie ‘Stemgerechtigde’ of de derde categorie ‘Houder van feitelijke zeggenschap’ maar toch verzoeken wij u voor het aanwijzen van de UBO’s van uw OWM om op ons digitale formulier voor de UBO-registratie bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie’ bovenaan te beginnen:
1. Gerechtigde tot het vermogen:
Of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de eerste categorie, ‘Gerechtigde tot het vermogen’, is afhankelijk van het aantal leden, als u maximaal 3 leden heeft kunnen deze leden worden aangewezen als UBO op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’, zij hebben dan immers alle 2 of 3 recht op meer dan 25% van het vermogen.
Na het vaststellen van het belang stelt u ook de omvang van dit belang vast, zie daarvoor ons digitale formulier onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ en zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang? Ongeacht of u UBO’s heeft aangewezen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’ gaat u door naar de tweede categorie, ‘Stemgerechtigde’.
2. Stemgerechtigde:
Naast de eventueel aangewezen UBO’s op basis van de eerste categorie kunt u wellicht (ook) UBO’s aanwijzen op basis van het houden van meer dan 25% van de stemmen. Ook dit hangt af van het aantal leden, als u maximaal 3 leden heeft kunnen deze leden – afhankelijk van de verdeling van de stemmen – worden aangewezen als UBO op basis van ‘Stemgerechtigde’. Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Stemgerechtigde’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang?
Let op: Het kan voorkomen dat een persoon aangewezen kan worden op basis van de eerste en de tweede categorie, kies dan voor de eerste, ‘Gerechtigde tot het vermogen’.
3. Houder van feitelijke zeggenschap:
Indien u geen UBO’s heeft kunnen aanwijzen op basis van de eerste of tweede categorie bekijk dan of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de derde categorie, ‘Houder van feitelijke zeggenschap’. Het gaat hier om een andere zeggenschap dan op basis van voornoemde twee categorieën, denk hierbij bijvoorbeeld aan een derde die de OWM financiert (u dient hiervan de bewijzen te uploaden). Bij de derde categorie is er geen sprake van de omvang van het belang. Mocht u ook geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de derde categorie, dan dient u door te gaan naar punt 4.
4. Hoger leidinggevende:
Indien u geen UBO’s heeft kunnen vaststellen op basis een eerdere categorie (bovenaan te beginnen), dan kunt u de bestuurders van uw OWM aanwijzen als pseudo-UBO op basis van de vierde categorie, ‘Hoger leidinggevende’. Ook bij de vierde categorie is er geen sprake van de omvang van het belang.
Wie zijn de UBO’s van een naamloze vennootschap (NV)?
Voor het aanwijzen van de UBO’s van uw NV verwijzen wij u naar ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ begint u bovenaan:
1. Gerechtigde tot het vermogen:
Of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de eerste categorie, ‘Gerechtigde tot het vermogen’, is afhankelijk van de aandelen en/of winstuitkering (al dan niet gekoppeld aan (preferente) aandelen of certificaten). De personen met meer dan 25% van de aandelen en/of winstuitkering kunnen worden aangewezen als UBO op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’. Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’, zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang?
Ongeacht of u UBO’s heeft aangewezen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’ gaat u door naar de tweede categorie, ‘Stemgerechtigde’.
2. Stemgerechtigde:
Naast de eventueel aangewezen UBO’s op basis van de eerste categorie kunt u wellicht (ook) UBO’s aanwijzen op basis van het houden van meer dan 25% van de stemmen (al dan niet gekoppeld aan aandelen).
Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Stemgerechtigde’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang?
Heeft u geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie dan gaat u verder naar de derde categorie, ‘Houder van feitelijke zeggenschap’.
Let op: Het kan voorkomen dat een persoon aangewezen kan worden op basis van de eerste en de tweede categorie, kies dan voor de eerste, ‘Gerechtigde tot het vermogen’.
3. Houder van feitelijke zeggenschap:
Alleen als u geen UBO’s heeft kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie, bekijk dan of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de derde categorie, ‘Houder van feitelijke zeggenschap’. Het gaat hier om een andere zeggenschap dan op basis van voornoemde twee categorieën. De omvang van het belang is hier niet van toepassing.
Bijvoorbeeld: Er zijn geen UBO’s aan te wijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie maar er is 1 specifieke aandeelhouder (met niet meer dan 25% van de aandelen en/of stemrechten) die als enige de aandeelhoudersvergaderingen bezoek, het aldus voor het zeggen heeft en kan worden aangewezen als UBO op basis van ‘Houder van feitelijke zeggenschap’. U dient hiervan de bewijzen te uploaden, bijvoorbeeld de notulen van de vergaderingen.
Mocht u ook geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de derde categorie, dan dient u door te gaan naar punt 4.
4. Hoger leidinggevende:
Indien u geen UBO’s heeft kunnen vaststellen op basis van een eerdere categorie (op ons digitale formulier bovenaan te beginnen bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’), kunt u de bestuurders van uw NV (zoals ingeschreven bij de KvK) aanwijzen als pseudo-UBO op basis van de vierde categorie. Ook bij de vierde categorie, ‘Hoger leidinggevende’ is er geen sprake van de omvang van het belang.
Let op:
I. Is uw NV een 100% dochter-, kleindochter-, achterkleindochter etc. van een beursgenoteerde organisatie dan zou het kunnen zijn dat deze is uitgezonderd van de UBO-registratie, zie voor meer informatie hiervoor onder Welke organisaties zijn uitgezonderd van de UBO-registratie?.
– Is uw NV uitgezonderd van UBO-registratie, neem hierover dan contact met ons op via de e-mail (ubo@arubachamber.com) of via telefoon: (+297) 582.1566;
– Houd u er rekening mee dat er in beginsel een UBO-registratie op uw organisatie rust. Als u niet aan deze verplichting voldoet, riskeert u een boete. Hierdoor is het erg belangrijk dat als uw organisatie in aanmerking komt voor een uitzondering op basis van het hierboven vermelde, u contact met ons opneemt en alle benodigde stukken meestuurt;
– Pas nadat de KvK heeft kunnen verifiëren dat uw organisatie daadwerkelijk is uitgezonderd, vervalt de verplichting tot UBO-registratie;
– Mocht de situatie veranderen waardoor een geen sprake meer is van bovenvermelde dan bent u wellicht wel verplicht om de UBO(‘s) van uw organisatie te registreren.
Is uw NV niet uitgezonderd dan gaat u eerst na hoeveel procent van de aandelen van de beursgenoteerde organisatie vrij verhandelbaar zijn. Gaat het hier om 100%, dan kunt u de bestuurders van de tot UBO-registratie verplichte organisatie als pseudo-UBO aanwijzen.
Heeft de beursgenoteerde organisatie meer dan 25% niet vrij verhandelbare aandelen dan zult u mogelijk UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede of derde categorie zoals hierboven beschreven maar dit hangt af van het indirecte aandelen percentage in de tot UBO-registratie verplichte organisatie en aan de aandeelhouders van de beursgenoteerde onderneming. Mocht u op basis van deze categorieën geen UBO’s kunnen aanwijzen dan kunt u de bestuurders van de tot UBO-registratie verplichte organisatie aanwijzen als pseudo-UBO op basis van de vierde categorie, ‘Hoger leidinggevende’.
II. Worden de aandelen van uw NV beheert door een STAK, zie dan voor meer informatie onder Wie zijn de UBO’s van uw organisatie waarvan de aandelen worden beheerd door een STAK?
Wie zijn de UBO’s van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (VBA)?
Voor het aanwijzen van de UBO’s van uw VBA verwijzen wij u naar ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ begint u bovenaan:
1. Gerechtigde tot het vermogen:
Of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de eerste categorie, ‘Gerechtigde tot het vermogen’, is afhankelijk van de aandelen en/of winstuitkering (al dan niet gekoppeld aan (preferente) aandelen of certificaten). De personen met meer dan 25% van de aandelen en/of winstuitkering kunnen worden aangewezen als UBO op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’. Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’.
Ongeacht of u UBO’s heeft aangewezen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’ gaat u door naar de tweede categorie, ‘Stemgerechtigde’.
2. Stemgerechtigde:
Naast de eventueel aangewezen UBO’s op basis van de eerste categorie kunt u wellicht (ook) UBO’s aanwijzen op basis van het houden van meer dan 25% van de stemmen (al dan niet gekoppeld aan aandelen).
Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Stemgerechtigde’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’.
Heeft u geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie dan gaat u verder naar de derde categorie, ‘Houder van feitelijke zeggenschap’.
Let op: Het kan voorkomen dat een persoon aangewezen kan worden op basis van de eerste en de tweede categorie, kies dan voor de eerste, ‘Gerechtigde tot het vermogen’.
3. Houder van feitelijke zeggenschap:
Alleen als u geen UBO’s heeft kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie, bekijk dan of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de derde categorie, ‘Houder van feitelijke zeggenschap’. Het gaat hier om een andere zeggenschap dan op basis van voornoemde twee categorieën. De omvang van het belang is hier niet van toepassing.
Bijvoorbeeld: Er zijn geen UBO’s aan te wijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie maar er is 1 specifieke aandeelhouder (met niet meer dan 25% van de aandelen en/of stemrechten) die als enige de aandeelhoudersvergaderingen bezoek, het aldus voor het zeggen heeft en kan worden aangewezen als UBO op basis van ‘Houder van feitelijke zeggenschap’. U dient hiervan de bewijzen te uploaden, bijvoorbeeld de notulen van de vergaderingen.
Mocht u ook geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de derde categorie, dan dient u door te gaan naar punt 4.
4. Hoger leidinggevende:
Indien u geen UBO’s heeft kunnen vaststellen op basis van een eerdere categorie (op ons digitale formulier bovenaan te beginnen bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’), kunt u de bestuurders van uw NV (zoals ingeschreven bij de KvK) aanwijzen als pseudo-UBO op basis van de vierde categorie. Ook bij de vierde categorie, ‘Hoger leidinggevende’ is er geen sprake van de omvang van het belang.
Let op:
I. Is uw VBA een 100% dochter-, kleindochter-, achterkleindochter etc. van een beursgenoteerde organisatie dan zou het kunnen zijn dat deze is uitgezonderd van de UBO-registratie, zie voor meer informatie hiervoor onder Welke organisaties zijn uitgezonderd van de UBO-registratie?
– Is uw VBA uitgezonderd van UBO-registratie, neem hierover dan contact met ons op via de e-mail (ubo@arubachamber.com) of via telefoon: (+297) 582.1566;
– Houd u er rekening mee dat er in beginsel een UBO-registratie op uw organisatie rust. Als u niet aan deze verplichting voldoet, riskeert u een boete. Hierdoor is het erg belangrijk dat als uw organisatie in aanmerking komt voor een uitzondering op basis van het hierboven vermelde, u contact met ons opneemt en alle benodigde stukken meestuurt;
– Pas nadat de KvK heeft kunnen verifiëren dat uw organisatie daadwerkelijk is uitgezonderd, vervalt de verplichting tot UBO-registratie;
– Mocht de situatie veranderen waardoor een geen sprake meer is van bovenvermelde dan bent u wellicht wel verplicht om de UBO(‘s) van uw organisatie te registreren.
Is uw VBA niet uitgezonderd dan gaat u eerst na hoeveel procent van de aandelen van de beursgenoteerde organisatie vrij verhandelbaar zijn. Gaat het hier om 100%, dan kunt u de bestuurders van de tot UBO-registratie verplichte organisatie als pseudo-UBO aanwijzen.
Heeft de beursgenoteerde organisatie meer dan 25% niet vrij verhandelbare aandelen dan zult u mogelijk UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede of derde categorie zoals hierboven beschreven maar dit hangt af van het indirecte aandelen percentage in de tot UBO-registratie verplichte organisatie en aan de aandeelhouders van de beursgenoteerde onderneming. Mocht u op basis van deze categorieën geen UBO’s kunnen aanwijzen dan kunt u de bestuurders van de tot UBO-registratie verplichte organisatie aanwijzen als pseudo-UBO op basis van de vierde categorie, ‘Hoger leidinggevende’.
II. Worden de aandelen van uw VBA beheert door een STAK, zie dan voor meer informatie onder Wie zijn de UBO’s van uw organisatie waarvan de aandelen worden beheerd door een STAK?
Wie zijn de UBO’s van een Maatschap?
Voor het aanwijzen van de UBO’s van uw maatschap verwijzen wij u naar ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ begint u bovenaan:
1. Gerechtigde tot het vermogen:
Of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de eerste categorie, ‘Gerechtigde tot het vermogen’, is afhankelijk van het aantal maten maar ook van de afspraken vastgelegd in het maatschapscontract. Denk hierbij aan de inbreng, arbeidsbeloning en uitkering van de winst.
Voorbeeld 1: Een maatschap heeft 3 maten die allen voor gelijke delen deelnemen in de maatschap en allen voor gelijke delen meedelen in de winst. Alle 3 de maten kunnen aangewezen worden als UBO op basis van de eerste categorie, voor een belang van meer dan 25%.
Voorbeeld 2: Een maatschap heeft 6 maten die allen voor gelijke delen deelnemen in de maatschap en allen voor gelijke delen meedelen in de winst. De maten kunnen niet aangewezen worden als UBO op basis van de eerste categorie, hun belang is immers niet meer dan 25%.
Voorbeeld 3: Een maatschap heeft 2 maten, de inbreng is 80/20 en de winst wordt verdeeld naar verhouding van inbreng. Alleen de maat met 80% inbreng en recht op winstverdeling kan worden aangewezen als UBO, alleen zijn/haar belang is immers meer dan 25%.
Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ en zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang?
Ongeacht of u UBO’s heeft aangewezen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’ gaat u door naar de tweede categorie, ‘Stemgerechtigde’.
2. Stemgerechtigde:
Naast de eventueel aangewezen UBO’s op basis van de eerste categorie kunt u wellicht (ook) UBO’s aanwijzen op basis van het houden van meer dan 25% van de stemmen. Ook dit hangt af van de afspraken zoals vastgelegd in het maatschapscontract.
Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Stemgerechtigde’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ en zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang?
Heeft u geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie dan gaat u verder naar de derde categorie, ‘Houder van feitelijke zeggenschap’.
Let op: Het kan voorkomen dat een persoon aangewezen kan worden als UBO op basis van de eerste en de tweede categorie, kies dan voor de eerste, ‘Gerechtigde tot het vermogen’.
3. Houder van feitelijke zeggenschap:
Alleen als u geen UBO’s heeft kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie, bekijk dan of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de derde categorie, ‘Feitelijke zeggenschap’, u dient hiervan de bewijzen te uploaden. Het gaat hier om een andere zeggenschap dan op basis van voornoemde twee categorieën. De omvang van het belang is hier niet van toepassing.
Bijvoorbeeld: Een maatschap heeft vijf maten maar vier maten volgen feitelijk het besluit en de visie van de overige maat, die hierdoor kan worden aangewezen als UBO op basis van ‘Houder van feitelijke zeggenschap’.
Mocht u ook geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de derde categorie, dan dient u door te gaan naar punt 4.
4. Hoger leidinggevende:
Indien u geen UBO’s heeft kunnen vaststellen op basis van een eerdere categorie (op ons digitale formulier bovenaan te beginnen bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’), dan kunt u de maten van uw maatschap (zoals ingeschreven bij de KvK) aanwijzen als pseudo-UBO op basis van de vierde categorie. Ook bij de vierde categorie, ‘Hoger leidinggevende’ is er geen sprake van de omvang van het belang.
Wie zijn de UBO’s van een vennootschap onder firma (VOF)?
Voor het aanwijzen van de UBO’s van uw VOF verwijzen wij u naar ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ begint u bovenaan:
1. Gerechtigde tot het vermogen:
Of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de eerste categorie, ‘Gerechtigde tot het vermogen’, is afhankelijk van het aantal vennoten maar ook van de afspraken vastgelegd in het VOF contract. Denk hierbij aan de inbreng, arbeidsbeloning en uitkering van de winst.
Voorbeeld 1: Een VOF heeft 3 vennoten die allen voor gelijke delen deelnemen in de VOF en allen voor gelijke delen meedelen in de winst. Alle 3 de vennoten kunnen aangewezen worden als UBO op basis van de eerste categorie, voor een belang van meer dan 25%.
Voorbeeld 2: Een VOF heeft 6 vennoten die allen voor gelijke delen deelnemen in de VOF en allen voor gelijke delen meedelen in de winst. Deze vennoten kunnen niet aangewezen worden als UBO op basis van de eerste categorie, hun belang is immer niet meer dan 25%.
Voorbeeld 3: Een VOF heeft 3 vennoten, 1 van de vennoten neemt deel voor 40% de overige 2 nemen deel voor 20%. Alleen de vennoot die deelneemt voor 40% kan worden aangewezen als UBO op basis van de eerste categorie, met een belang van meer dan 25%.
Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ en zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang?
Ongeacht of u UBO’s heeft aangewezen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’ gaat u door naar de tweede categorie, ‘Stemgerechtigde’.
2. Stemgerechtigde:
Naast de eventueel aangewezen UBO’s op basis van de eerste categorie kunt u wellicht (ook) UBO’s aanwijzen op basis van het houden van meer dan 25% van de stemmen. Ook dit hangt af van de afspraken zoals vastgelegd in het VOF contract.
Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Stemgerechtigde’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ en zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang?
Heeft u geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie dan gaat u verder naar de derde categorie, ‘Houder van feitelijke zeggenschap’.
Let op: Het kan voorkomen dat een persoon aangewezen kan worden als UBO op basis van de eerste en de tweede categorie, kies dan voor de eerste, ‘Gerechtigde tot het vermogen’.
3. Houder van feitelijke zeggenschap:
Alleen als u geen UBO’s heeft kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie, bekijk dan of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de derde categorie, ‘Houder van feitelijke zeggenschap’, u dient hiervan de bewijzen te uploaden. Het gaat hier om een andere zeggenschap dan op basis van voornoemde twee categorieën. De omvang van het belang is hier niet van toepassing.
Bijvoorbeeld: Er zijn vier vennoten die allen voor gelijke delen deelnemen in de VOF en allen voor gelijke delen meedelen in de winst. Deze vennoten kunnen niet aangewezen worden als UBO op basis van de eerste categorie, hun belang is immers niet meer dan 25% maar 1 van de vennoten neemt in de praktijk alle beslissingen en kan daarom worden aangewezen als UBO.
Mocht u ook geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de derde categorie, dan dient u door te gaan naar punt 4.
4. Hoger leidinggevende:
Indien u geen UBO’s heeft kunnen aanwijzen op basis van een eerdere categorie (op ons digitale formulier bovenaan te beginnen bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’), dan kunt u de vennoten van uw VOF (zoals ingeschreven bij de KvK) aanwijzen als pseudo-UBO op basis van de vierde categorie, ‘Hoger leidinggevende’. Ook hier is er geen sprake van de omvang van het belang.
Wie zijn de UBO’s van een commanditaire vennootschap (CV)?
Voor het aanwijzen van de UBO’s van uw CV verwijzen wij u naar ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ begint u bovenaan:
1. Gerechtigde tot het vermogen:
Of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de eerste categorie, ‘Gerechtigde tot het vermogen’, is afhankelijk van het aantal vennoten maar ook van de afspraken vastgelegd in het CV contract. Denk hierbij aan de inbreng, arbeidsbeloning en uitkering van de winst.
Voorbeeld 1: Een CV heeft 3 vennoten, 1 beherend vennoot en 2 stille vennoten die allen voor gelijke delen deelnemen in de CV en allen voor gelijke delen meedelen in de winst. Alle 3 de vennoten kunnen aangewezen worden als UBO op basis van de eerste categorie, voor een belang van meer dan 25%.
Voorbeeld 2: Een CV heeft 6 vennoten, 2 beherende vennoten en 4 stille vennoten die allen voor gelijke delen deelnemen in de CV en allen voor gelijke delen meedelen in de winst. De vennoten kunnen niet aangewezen worden als UBO op basis van de eerste categorie, hun belang is immers niet meer dan 25%.
Voorbeeld 3: Een CV heeft 3 vennoten, 1 beherend vennoot die voor 40% deelneemt en 2 stille vennoten die voor 20% deelnemen in de CV. Alleen de beherend vennoot kan worden aangewezen als UBO op basis van de eerste categorie, immers is alleen zijn/haar belang meer dan 25%.
Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ en zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang?
Ongeacht of u UBO’s heeft aangewezen op basis van ‘Gerechtigde tot het vermogen’ gaat u door naar de tweede categorie, ‘Stemgerechtigde’.
2. Stemgerechtigde:
Naast de eventueel aangewezen UBO’s op basis van de eerste categorie kunt u wellicht (ook) UBO’s aanwijzen op basis van het houden van meer dan 25% van de stemmen. Ook dit hangt af van de afspraken zoals vastgelegd in het CV contract.
Mocht u één of meer UBO’s kunnen aanwijzen op basis van ‘Stemgerechtigde’, kies dan de van toepassing zijnde omvang op ons digitale formulier voor de UBO-registratie onder ‘Wat is de omvang van het belang?’ en zie voor meer informatie hierover onder Wat is de omvang van het belang?
Heeft u geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie dan gaat u verder naar ‘Houder van feitelijke zeggenschap’.
Let op: Het kan voorkomen dat een persoon aangewezen kan worden op basis van de eerste en de tweede categorie, kies dan voor de eerste, ‘Gerechtigde tot het vermogen’.
3. Houder van feitelijke zeggenschap:
Alleen als u geen UBO’s heeft kunnen aanwijzen op basis van de eerste en/of tweede categorie, bekijk dan of u UBO’s kunt aanwijzen op basis van de derde categorie, ‘Houder van feitelijke zeggenschap’ u dient hiervan de bewijzen te uploaden. Het gaat hier om een andere zeggenschap dan op basis van voornoemde twee categorieën. De omvang van het belang is hier niet van toepassing.
Bijvoorbeeld: Er zijn 3 beherend vennoten en 2 stille vennoten die allen voor gelijke delen deelnemen in de CV en allen voor gelijke delen meedelen in de winst. Deze vennoten kunnen niet aangewezen worden als UBO op basis van de eerdere categorieën, hun belang is immers niet meer dan 25% maar 1 van de beherende vennoten neemt in de praktijk alle beslissingen en kan daardoor worden aangewezen als UBO op basis van ‘Houder van feitelijk zeggenschap’.
Mocht u ook geen UBO’s kunnen aanwijzen op basis van de derde categorie, dan dient u door te gaan naar punt 4.
4. Hoger leidinggevende:
Indien u geen UBO’s heeft kunnen vaststellen op basis van een eerdere categorie (op ons digitale formulier bovenaan te beginnen bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’), kunt u de beherende vennoten van uw CV (zoals ingeschreven bij de KvK en aldus alleen de beherende vennoten, niet de stille/commanditaire vennoten) aanwijzen als pseudo-UBO op basis van de vierde categorie. Ook bij de vierde categorie, ‘Hoger leidinggevende’ is er geen sprake van de omvang van het belang.
Wie zijn de UBO’s van een Trust?
Voor het aanwijzen van de UBO(‘s) van uw trust verzoeken wij u om hieronder bij 1. Oprichter/settlor te beginnen en bij alle 5 de opties na te gaan of u daar een UBO kunt aanwijzen dan wel kunt uitsluiten. De oprichter/settlor en de trustee kunnen altijd, naast elkaar, worden aangewezen als UBO. Als er sprake is van een protector kan deze ook, naast de oprichter/settlor en de trustee, worden aangewezen als UBO. Of de begunstigde(n) en eventueel één of meer andere natuurlijke personen als UBO kunnen worden aangewezen, hangt af van de specifieke omstandigheden van uw trust.
1. Oprichter/settlor:
De (natuurlijke persoon achter de) oprichter/settlor kan altijd worden aangewezen als UBO. Voor het registreren van de oprichter/settlor als UBO verwijzen wij u ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ kiest u voor ‘Hoger leidinggevende’ en bij ‘Wat is de omvang van het belang?’ voor ‘Niet van toepassing’.
2. Trustee:
Ook de (natuurlijke persoon achter de) trustee kan altijd worden aangewezen als UBO. Voor het registreren van de trustee als UBO verwijzen wij u naar ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ kiest u voor ‘Houder van feitelijke zeggenschap’ en bij ‘Wat is de omvang van het belang?’ voor ‘Niet van toepassing’.
3. Protector:
Als er een protector is aangesteld, kan (de natuurlijke persoon achter) deze altijd worden aangewezen als UBO. Voor het registreren van de protector als UBO verwijzen wij u naar ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ kiest u voor ‘Houder van feitelijke zeggenschap’ en bij ‘Wat is de omvang van het belang?’ voor ‘Niet van toepassing’.
4. Begunstigde(n)/beneficiary/beneficiaries:
Ook de (natuurlijke persoon achter de) begunstigden kunnen altijd worden aangewezen als UBO (ongeacht het percentage van hun belang). Voor het registeren van de begunstigde(n) verwijzen wij u naar ons digitale formulier voor de UBO-registratie, bij ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ kiest u voor ‘Gerechtigde tot het vermogen’ en bij ‘Wat is de omvang van het belang?’ voor ‘Niet van toepassing’.
Let op: als de afzonderlijke personen die de begunstigden zijn niet kunnen worden bepaald, dan kan de groep van personen in wiens belang de trust hoofdzakelijk is opgericht of werkzaam is aangewezen worden als UBO, neem in dit geval met ons contact op via de e-mail: ubo@arubachamber.com of per telefoon: (+297) 582.1566, voordat u over gaat tot de UBO-registratie.
5. Andere natuurlijke personen:
Als er één of meer andere natuurlijke personen zijn die door directe of indirecte eigendom of via andere middelen uiteindelijke zeggenschap over uw trust kan uitoefenen, dan kunnen die personen ook worden aangewezen als UBO. Voor het registreren van deze natuurlijke personen als UBO verwijzen wij u naar ‘Wat is het belang van de UBO in de organisatie?’ op ons digitale formulier voor de UBO-registratie en kiest u voor ‘Houder van feitelijke zeggenschap’, de omvang van het belang is hier niet van toepassing.
Wie is de UBO van een buitenlandse organisatie?
In principe moet elke organisatie die zich moet inschrijven in het Handelsregister van de KvK UBO’s registreren (zie voor de uitzonderingen hierop onder Welke organisaties zijn uitgesteld van de UBO-registratie?) waaronder ook buitenlandse organisaties, inclusief maar niet beperkt tot de besloten vennootschap (BV), Limited (Ltd.), Limited Liability Company (LLC), Stichting Particulier Fonds (SPF), etc. Ook kan het voorkomen dat uw organisatie deel uitmaakt van een bedrijfsstructuur en u aldus UBO’s moet aanwijzen dan wel moet uitsluiten dat er UBO’s kunnen worden aangewezen in een organisatie die ‘boven’ uw organisatie staan.
Wie als UBO’s van een buitenlandse organisatie kunnen worden aangewezen verschilt per type organisatie. Als uitgangspunt kunt u de informatie gebruiken zoals opgenomen onder Wie zijn de UBO’s van uw organisatie? Voor het vaststellen van de UBO’s van uw BV kunt ter inspiratie de informatie onder Wie zijn de UBO’s van een naamloze vennootschap (NV)? gebruiken. Mocht u vragen hebben, neem dan contact op via: per e-mail: ubo@arubachamber.com of per telefoon: (+297) 582.1566.